Новости

Студентска конференција – 09/11/2023

На 09/11/2023 година, претставници од Земјоделскиот институт учествуваа на IV Студентска конференција под наслов „Критични прашања во земјоделството и животната средина“, организирана од страна на Земјоделскиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип.

Прочитај Повеќе

Меморандум Сараево – 08/11/2023

На 08/11/2023 година беше потпишан Меморандум за соработка помеѓу УКИМ Земјоделскиот институт – Скопје, застапуван од Директорот на Институтот, проф. д-р Виктор Ѓамовски, и Земјоделско-прехранбениот факултет во рамки на Универзитетот во Сараево, Босна и Херцеговина, застапуван од Деканот, проф. д-р Мухамед Брка.

Прочитај Повеќе

Посета Чачак – 24 – 26/10/2023

Во периодот од 24-26.10.2023год, беше организирана работна посета на Институтот за овоштарство во Чачак, Република Србија, со цел продлабочување на повеќегодишната научна соработка од областа на овоштарството.

Прочитај Повеќе

Посета Стара Винова Лоза 21/10/2023

Професорот д-р Виктор Ѓамовски, директор на Земјоделскиот институт во Скопје, ја посети 400 години старата винова лоза народно позната како Жаметна чрнина или Модра кавчина, која расте и се одгледува пред т.н. Куќа на старата лоза во Марибор.

Прочитај Повеќе

Медовина 20/10/2023

На 20.10.2023 година дел од тимот кој учествуваше во експериментирањето со производството на Медовина, гостуваше на Утринската програма на Сител Телевизија. Овие активности се дел од проектот „Медовината како иновативен производ во пчеларството и винарството“, финансиран од општина Гази Баба во рамки на повикот за студенти иноватори.

Прочитај Повеќе

Нова опрема 14/09/2023

На 14ти септември 2023 година, на Земјоделскиот Институт во Скопје беше промовирана новата софистицирана опрема за ген банката сместена во просториите на институтот, која е донација од Европската Унија преку ИПА проектот за модернизација на националната ген банка.

Прочитај Повеќе

Бари 11/05/2023

На 11.05.2023 година во Бари, Италија беше потпишан Меморандум за соработка помеѓу УКИМ Земјоделскиот институт – Скопје и International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies – Mediterranean Agronomic Institute of Bari (CIHEAM Bari).

Прочитај Повеќе